Na 7 á 8 maanden intense droogte slaat het weer  tijdens een lange hete zomer in januari plotseling om in extreem noodweer. Het Krugerpark krijgt te maken met een watersnood, zoals het in jaren niet gekend heeft; kolkende watermassa’s en rivieren die ver buiten hun oevers treden. De natuur kampt met een ernstige watersnood ten gevolge van langdurige en heftige regenval. Het park, de vegetatie, de dieren en de kampen lopen enorme schade op tengevolge van de watersnood. Dieren verdrinken en vooral de infrastructuur van het park heeft er ernstig van te lijden.

In een overmacht van extreem natuurgeweld teisteren enorme stortbuien, onafgebroken 18 uur lang, het natuurreservaat.
Rivieren kolken uit hun bedding en sleuren alles wat los en vast zat met zich mee. Kampen lopen onder water. Mensen moeten hals over per helikopter geëvacueerd worden en dieren zoeten in allerijl een veilig heenkomen. De volgende fotoreportage getuigt van de achterblijvende ravage. Het is trieste compilatie van foto’s geworden.  Maar in deze klimaatzone is de natuur ook verrassend veerkrachtig, juist dankzij het wassende water.

Grote delen van Zuid-Afrika worden vaak op één hoop gegooid en als subtropisch klimaat omschreven. Niet helemaal terecht omdat in grote delen van het binnenland de temperatuur in de wintermaanden te laag ligt om aan die classificatie te voldoen. Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat in het noordwesten, warm steppeklimaat in het noorden, koud woestijnklimaat in het westen en delen van midden van het land en een koud steppeklimaat in het zuidelijke binnenland. Het kan dus erg wisselen in de verschillende streken. Voor informatie over de beste reistijd naar het Krugerpark, klikt u op deze link.

Om de Kruger-romantiek niet al te veel geweld aan te doen en om de idylle van het park in tact te houden eindigt het filmpje met een aantal vredige plaatjes, waarbij alleen nog de geruststellende regenboog ontbreekt.

Welluidende stemmen van LadySmith Black Mombaza zingen: “Rain, rain, rain…..beautiful rain!”
Beauty lies in the eye of the beholder!

Tot slot nog een kort filmpje van de watersnood in het Krugerpark.