Sri Lanka

In Colombo kijken namelijk vier vrouwelijke giraffen reikhalzend uit naar een potente giraffe-man uit Europa.

Vrijdag ochtend 9 augustus zijn Liesbeth en Marjo het momenteel  grootste passagiersvliegtuig ter wereld ingestapt met bestemming Sri Lanka. Een comfortabele vlucht met Airbus A380 van de Verenigde Arabische Emiraten. Ondertussen zijn via de satelliet-verbinding de eerste berichten binnen van Liesbeth en Marjo. En, verrassing !! op zondag werd de Dehiwala Zoo van Colombo aangedaan. Dit is een van de grootste dierentuinen van zuid-oost Azië. Het was tegelijk juist die dag één van de drukste dagen voor de dierentuin met maar liefst ruim 20.000 bezoekers! Nu kwamen die niet allemaal voor Marjo en Liesbeth, maar als ‘blanken’ was het stel wel een attractie en een populair foto-object. Het was overigens een ‘werkbezoek.’ Althans dat werd het op maandag tijdens een vier uur durende vergadering met de directie. Het onderwerp: dieren verkrijgen via de EAZA, de Europese Dierentuinen Club. In Colombo kijken namelijk vier vrouwelijke giraffen reikhalzend uit naar een potente giraffe-man uit Europa.

Daarna wordt het een ‘werkvakantie’ in Sri Lanka, dat ook wel de de Parel van de Indische Oceaan genoemd wordt. Het eiland ‘hangt’ als een druppel onder het vaste land van India. Verschillende wildparken staan op het programma en projecten van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation gaan bezocht worden. Daarnaast zullen ze ook het wereld beroemde Kandy Perahera-festival gaan bijwonen. Dit is een jaarlijks terugkerende eredienst aan de Tand van Boeddha in Kandy. Voor toeristen is het een fantastisch spektakel met honderden vuurdansers, acrobaten, trommelaars en een enorme stoet prachtig versierde olifanten, die de heilige Tand van Boeddha ronddragen.

Elephant Transit Home

Naast het Park Uda Walawe ligt het Elephant Transit Home.

Verschillende wildparken staan op het programma en projecten van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation gaan bezocht worden. Hier worden momenteel ongeveer 40 verweesde of gewonde olifantjes gehouden in de leeftijd van enkele weken tot zes jaar oud. Deze worden zorgzaam met een uitmate liefdevolle behandeling en met een dagelijkse portie melk weer op krachten gebracht. Wanneer deze dieren zo ver zijn dat ze zelfstandig een groepje gevormd hebben van ongeveer 6 tot 8 dieren, dan worden die los gelaten in het ernaast gelegen nationale park. Sri Lanka heeft traditioneel een lange ervaring met natuurparken. Volgens onbevestigde bronnen heeft Sri Lanka in de 3e eeuw v. Chr. als eerste land ter wereld natuurreservaat binnen haar grenzen ingesteld. Ter bescherming van de natuur en de daarin levende wilde dieren. De herstelde en geresocialiseerde olifanten vinden in het Uda Walawe Natuurpark op een natuurlijke wijze weer aansluiting bij een volwassen groep olifanten, die daar vrij en in het ‘wild’ leven. In de laatste tien jaar zijn er negentig olifanten op deze manier met succes terug gebracht in hun oorspronkelijke omgeving. De bedoeling is nu om in een samenwerkingsverband tussen het MHEF en een andere organisatie hier een olifanten ziekenhuis te laten bouwen. Daarover worden eerdaags besprekingen gehouden.

Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

Verschillende wildparken staan op het programma en projecten van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation gaan bezocht worden. We hebben tijdens deze Sri Lanka reis de MHEF projecten van 5 jaar geleden bezocht. Het gemeenschapshuis ( links ) en de brug ( onder ) worden beiden tot onze grote voldoening prima onderhouden en verkeren gelukkig nog steeds in een uitstekende staat.

Verschillende wildparken staan op het programma en projecten van de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation gaan bezocht worden. Beide projecten zijn mede gefinancierd door de MHEF en zijn gebouwd als een geschenk ter ondersteuning voor de lokale bevolking met het doel om goodwill te kweken voor het Elephant Transit Home. Het zou immers een vertekend beeld geven wanneer er wel geld is voor dieren en geen middelen voor de noden en behoeften van de lokale Sri Lankaanse gemeenschap zouden zijn. In sommige gevallen heeft de bevolking ernstig te lijden van wilde olifanten. Lokale boeren, die ernstig gedupeerd zijn door de schade die olifanten toebrengen aan hun akkers, worden zoveel mogelijk schadeloos gesteld door de MHEF. Dit gebeurt in samenwerking met Jayantha Jayewardene, een Singalese vriend en curator van het Biodiversity and Elephant conservation fonds.

Aziatische olifanten

Aziatische olifanten zij kleiner dan hun Afrikaanse soortgenoten en ze hebben een bolle rug. Ook zijn de slagtanden wat minder imposant en bij de vrouwtjesolifanten, de koeien, ontbreken die helemaal. Grappig is, dat de vorm van olifantenoren enige overeenkomst vertonen met hun geografische territorium. Aziatische olifantenoren lijken op de grenzen van India en Afrikaanse olifantenoren komen min of meer overeen met de omtrekken van het Afrikaanse continent. Een soort ‘oor-merk’ dus. Anders dan in Afrika bestaat er in Azië een lange en gedegen traditie in het trainen van olifanten. De provincie Surin, in de noord-oostelijke Isaan regio van Thailand, wordt ‘Het land van de olifant’ genoemd. In de plaats Khon Kaen groeien mahouts-in-opleiding van kinds af aan op met een jonge olifant. Zij houden de olifant, waarmee zij in training gaan, in huis. Zij gaan letterlijk met de dieren de nacht in en staan er mee op. De zorg voor olifanten op Sri Lanka staat in deze traditie.

Op de Uda Walawe Nationale Wildlife Park site van Wikipaedia is nog meer informatie over dit park te vinden.