Krugerpark vegetatie

Krugerpark vegetatie. De vegetatie van Zuid-Afrika omvat ongeveer 10% van alle bekende plantensoorten op aardeZuid-Afrika heeft meer dan 20.000 verschillende bomen & planten soorten. Hiermee omvat de vegetatie van Zuid-Afrika ongeveer 10% van alle bekende plantensoorten op aarde. Dit is een uitzonderlijk grote biodiversiteit. Zuid-Afrika bestaat voor het grootste deel uit een hoogvlakte, ‘t Hoge Veld, die tussen de 1000 en 1800 meter hoog is. Hier wordt de plantengroei overheerst wordt door verschillende grassen, lage struiken en doornenbomen, vooral kamelendoorn en witdoorn. De vegetatie wordt zelfs nog dunner in het noordwesten ten gevolge van de lage regenval. Er zijn verschillende succulenten die water bewaren zoals aloë‘s en naaldbomen in het erg warme en droge Namakwaland. De gras- en doornenbomen-savanne verandert langzaam in bosveld in het noordoosten van het land, met dichtere plantengroei. Er is ook een grote hoeveelheid Afrikaanse baobabs in dit gebied, nabij de noordelijke punt van het Krugerpark. Het Krugerpark  is een van de bekendste wildparken van Zuid-Afrika en het Afrikaanse continent.

bomen in het Krugerpark

Baobab of Apen-broodboom, Jakhalsbessie, Vanwijkshout, Paddaboom, Knopjesdoring ( acaciasoort ), Maroela ( met vruchten die populair zijn bij olifanten, die er dronken van kunnen worden ), Huilboerboom, Hardekool, Mopanie ( waarvan de rupsen, gedroogd als snack, gegeten worden ), Appelblaar, Worsboom ( met kei-harde, onbrandbare worstvormige vruchten zo groot als flinke komkommers ).

de baobab van Mopani

Krugerpark vegetatie. Met name in reservaten kan de olifanten populatie zo uitgroeien, dat zij een bedreiging vormen voor de vegetatie, waaronder de baobab. IMG_3182Baobabs behoren tot de oudst voorkomende levensvormen op aarde. Hun oorsprong gaat terug tot op 3.000 jaar geleden. De enige natuurlijke vijand ervan is de olifant. Met name in reservaten kan de olifanten populatie zo uitgroeien, dat zij een bedreiging vormen voor de vegetatie, waaronder de baobab. Bij de ingang van het Mopani kamp staat een monumentale, karakteristiek Afrikaanse boom. De Baobab. Met zijn gezwollen, tonvormige stam, grillige bast en takken, die in een korte kruin wispelturige uiteen lopen, heeft hij een enigszins wanstaltig voorkomen. Hij valt in ieder geval altijd erg op tussen de overige vegetatie. Hij komt vooral voor in de lager gelegen, droge bushvelden en overleeft daar met gemak de verzengende hitte van de Afrikaanse zomers. De omvang – dit exemplaar meet ongeveer 12 meter in de omtrek – is even enorm als het praktische nut van de boom. Hij biedt bescherming aan talloze diersoorten door zijn schaduw en voorziet in hun levensonderhoud door water en voedsel. Momenteel – oktober 2012 – broedt er in deze Mopani baobab een barn-uil ( kerk-uil ).

baobabs

De baobab speelt zowel in het culturele als economische leven van de Afrikaan een belangrijke rol. Van zijn vezels worden matten en andere huishoudelijke producten geweven. De bast levert medicijnen. Volgens de overlevering vrijwaart het drinken van het sap, waarin de zaden van een baobab geweekt zijn, je van een krokodillen aanval. Maar wanneer je een bloem van de boom steelt wordt je door een leeuw opgegeten. Het groene jonge blad staat als plaatsvervangende groente op het menu. Ook de zaden zijn eetbaar en kunnen vermalen worden tot surrogaat koffiepoeder. Van de bloesem wordt lijm geproduceerd. De holle stam van levende bomen doet onder meer dienst als voorraadkamer voor de plaatselijke bevolking, soms huist men er zelfs in. Voortvluchtigen gebruiken een holle boom als schuilplaats. Overal in Afrika is het een gewoonte om er religieuze bijeenkomsten in of bij te gehouden. Ook worden er overledenen in begraven of gevangenen in opgesloten. In Gravelotte, een noordelijke provincie van Zuid Afrika, huist er een pub in een baobab, een café voor dorstige goudzoekers.

 
Een baobab van 3.600 jaar oud, deze gaat met een omtrek van 46 meter alle perken te buiten!

Van alle Krugerpark vegetatie speelt de baobab zowel in het culturele als economische leven van de Afrikaan de belangrijkste rol.

Big Baobab – foto genomen door Diny de Wit, Pretoria, Zuid-Afrika