Met ‘Krugerpark pictures‘ een foto-terugblik op vier weken in het Kruger Nationaal Park in januari 2011. De reis wordt in chronologische volgorde in beeld gebracht. Te beginnen met onze reismascotte het olifantje onyx-eye. Vervolgens de brug over de Sabie bij Paul Kruger-gate, waar een olifant zijn ochtendbad kwam nemen. Paul Kruger se granietbeeld. De Krugergate waar we ons moesten inschrijven, het originele houten krugerhek. Dan wanneer we eenmaal binnen het park zijn, de leeuwin, die we als eerste te zien krijgen en een reusachtige baobab, de Afrikaanse apebroodboom, een baviaan langs de weg, olifanten en een groepje impala’s in de schaduw.

Ook het dorpje waar onze Afrikaanse vrienden wonen, die geholpen worden met de bouw van hun huis, wordt bezocht, Flora, de kinderen en de kleinste koters, die ietwat verlegen in de Krugerpark pictures staan. Mooiplaas met foto’s van een grote trap, ibissen en de drinkplaats met olifanten en zebra’s. De twee cheetah’s in het gras bezorgden ons een mooi fotomoment. Een kijkje in het olifantenmuseum van Letaba, grootmoeder olifant, die ons duidelijk te kennen geeft onze aanwezigheid niet echt op prijs te stellen, een baviaantje aan zijn dagelijkse portie vitamientjes en de beelden van een aandoenlijk ogende hyena puppy.

Pictures, pictures, pictures ze brengen niet alles in beeld en laten niet het hele verhaal zien. De kijker kijkt door de camera met de ogen van de fotograaf mee. Krugerpark pictures geven, als momentopname, een indruk van de situatie, waarbij de kijker zijn eigen fantasie op los kan laten en zijn met zijn eigen verhaal de ontbrekende beelden aanvullen.

Marjo II Kruger 28 jan. 2011 054Verder is de buitenkeuken van Mopani in beeld gebracht, de Mopani-rups, die we in de Afro-salon van Elina als snack aangeboden kregen en Marjo’s debut voor YouTube. Beelden van bush-walk vroeg in de ochtend in Mopani, waar Paul en Abel ons introduceerden in de insectenwereld. Vriendin Flora poseert voor de auto. Een prent, waarin het Kugerpark zich op zijn best presenteert met giraffen, neushoorns en zebra’s bij elkaar, dan nog een giraffe, neushoorn, buffels en meer olifanten. Van de gevleugelde vrienden een vleiloerie, hamerkopooievaar, kleinswartkeelgeelvink, flora, kleinglansspreeu, waterlelie, rooikeelbyvreter, slanghalsvoël, nonnetjie-eende, saalbekooievaar. Sunset dam met een reuze krokedil. Een varaan in de bosjes van kamp Satara, een dwergmangoest op het gazon en de huisjes van het kamp. De boom die er van ouderdom sneuvelde en afgevoerd werd, terug naar de jungle. Marjo op het pauze bankje, een rooibekneushoringvoël, kuifkophoutkapper. Een kijkje op Muzandzeni picknick plaats. Een koedoe met z’n gewei, dat het logo van Sanparks is geworden. Marjo met een buffelschedel, de fotograaf en die alles in the prictures brengt.

Een lonely bull op weg en de nijlpaarden van Sweni-hide, waar een jacana over een seekoeikop wandelt. De flora en fauna bij uitklimplek N’wanetsi. De vogels bij Lake Panik-hide met ( vermoedelijk ) een zeldzaam woudapie, een bontvisvanger, een visarend, enkele hadeda’s, en de – bladloper – jacana. Vervolgens een neushoorn, die wel heel dicht langs de auto wandelt, een panter, die op het nippertje nog in beeld gebracht kan worden, een wandelende tak en een kameleon of verkleurmannetjie, zoals die zo toepasselijk op z’n Zuid-Afrikaans genoemd wordt.

Vervolgens de pictures van de spoorbrug en het comfortabele huis bij de Sabie rivier in kamp Skukuza, dat we ons vooral herinneren vanwege de vleermuis in de gordijnen en het nijlpaard in de rivier en het Selati-treinstation-restaurant. Onze ochtend picknick bij Mlondozi dam, het aapje dat een banaan weggriste, de nijlpaarden en olifanten aan het water in de diepte beneden ons. De enorme troep leeuwen, leeuwinnen met welpjes, die Fred en Femke tijden hun morning-drive bij Skukuza op de weg aantroffen. Enkele natuuropnamen van de vroege bushwalk bij Skukuza, waarbij naast de nodige spinnen ook een langstertlaksman, die altijd op insecten uit is. Met als bijzondere uitsmijter in Krugerpark pictures tenslotte de zeer zeldzame zwarte of puntlip neushoorn.

De foto’s zijn gemaakt door Femke, Fred, Marjo of mij – allemaal in het Krugerpark in januari 2011.