leeuwen

De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. Leeuwen zijn de enige katachtigen die in familie verband leven. Alle andere katachtigen zijn minder solidair en gaan solitair door het leven.

De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekend staat als de koning der dieren. In Europa heeft hij deze rol overigens pas in de loop van de Middeleeuwen, toen Afrika ‘ontdekt’ werd, overgenomen van de bruine beer.

Het aantal leeuwen blijft in het Krugerpark al enige jaren min of meer constant: zo ongeveer rond de 1.500. Zij kunnen zich zo goed handhaven door de grote aantallen antilopen, die zich als een ‘lopend buffet’ voor de kngingen van de jungle op de savannes ophouden. Vooral impala’s staan bij de leeuwen op het menu, maar zij slaan ook grotere antilope soorten. Zelfs zebra’s of de kalveren van de grotere dieren zoals de buffel en de giraffe vallen ten prooi aan leeuwenfamilies. Leeuwen families hebben vaak een goed ontwikk